مدرسه هوشمند، ارائه بهترین شیوه های آموزش
یکی از بهترین سال های زندگی هر فرد، دوران مدرسه او است. در طول این مرحله از زندگی همه ما چیزهای جدیدی یاد می گیریم، دوست های جدیدی پیدا می کنیم، آموزش می بینیم و آماده می شویم تا به بهترین وجه توانایی های خود را به جهان ارائه دهیم. برای نسل فعلی هم این دوران همانقدر لذت بخش است، با این تفاوت که با پیشرفت تکنولوژی و دیجیتالی شدن همه چیز، مدارس آن ها هم هوشمند شده اند.
یکی از دستاوردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، ایجاد مدارس هوشمندی است که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. تعریف مفهوم: مدرسه هوشمند مدرسهای است که برای ایجاد محیطی آموزشی-یادگیری طراحیشده و سیستم مدیریت مدرسه و آموزش دانشآموزانِ پژوهشگر را بهبود میبخشد.
مقایسه مدرسه هوشمند و مدرسه عادی
در مقایسه با مدرسه معمولی، یک مدرسه هوشمند از فناوری و تجهیزات پیشرفته برای ارائه یادگیری بهتر برای دانش آموزان استفاده می کند. کلاس های درس به سطح پیشرفته ای رسیده اند و در آن ها دیگر تدریس به صورت یک جانبه نیستند وبیشتر بر اساس تجارب یادگیری تعاملی کار می کنند.
در مدارس هوشمند، آموزش منحصراً برای معلم نیست، اما آموزش و یادگیری بهشدت عاملی است و دانشآموزان نقشی اساسی در یادگیری مباحث علمی دارند. در مدارس هوشمند، استفاده از محتوای الکترونیکی معلمان، منجر به بهبود یادگیری و ذخیرهسازی زمان میشود و دانشآموزان فرصتی برای نشان دادن تواناییشان و تولید محتوا دارند. در این مدارس، موفقیت دستیافتنی است و مقدار آن به آزمودن و پیگیری و هدایت صحیح و جهتدار بستگی دارد. در این روش، روحیه پژوهشِ دانشآموزان، جایگزین روحیه بیهدفی آنها میشود.
یکی از مهمترین تفاوتهای بین مدارس هوشمند و مدارس عادی، استفاده از روشهای نوین آموزشی و بهرهگیری از پلتفرمها و نرمافزارهای آنلاین است. این تفاوتها شامل موارد زیر میشود:
نحوه آموزش
تعامل والیدین
محیط آموزشی
تجهیزات و فناوری
ارزیابی و پیگیری پیشرفت
کلاس هوشمند
یک کلاس هوشمند پایه شامل کامپیوتر ، صفحه نمایش تدریس و پروژکتور است که جنبه بصری برای یادگیری دارند. مدرسه هوشمند با به کار گیری تکنولوژی عملیات آموزشی را آسان تر و کارآمد ترمی سازد. بسیاری از تحقیقات مزایای مدارس هوشمند و نحوه استفاده درست از آنها را نشان داده اند. آنها همچنین به این نکته اشاره می کنند که این سیستم آموزشی، باعث شده دانش آموزان نمرات بهتری نیز کسب کنند.علاوه بر این باعث شده دانش آموزان مدام بازخورد های تکالیف خود را بببینند و بتوانند پیشرفت خود را ارزیابی کنند و انگیزه بیشتری داشته باشند. این فرایند یادگیری پیشرفته، دانش آموزان مختلف را آماده می کند تا بهترین خودشان را ارائه دهند.
مزایای استفاده از مدارس هوشمند در کلاس های درس
در زیر به برخی از مزایای استفاده از مدارس هوشمند در کلاس های درس اشاره می کنیم:
آموزش جذاب
دیگر دورانی که کلاس ها پر از کتابها و سخنرانی های یک طرفه خسته کننده بود گذشته است. استفاده از ابزارهای دیجیتال، جلسات یادگیری را سرگرم کننده تر و محیط را شاد تر کرده است. این روش یادگیری جذاب باعث می شود که هیچ لحظه خسته کننده ای در کلاس درس وجود نداشته باشد و دانش آموزان به طور کامل درگیر محتوای درسی باشند.
محیط آموزش تعاملی
پیاده سازی ابزارهای دیجیتالی در کلاس درس، محیط آموزشی تعاملی را فراهم می کند، به صورتی که معلمان و دانش آموزان می توانند نقش خود را به طور موثر بازی کنند. در نتیجه، یک رابطه قوی و فعال میان مربی و دانش آموز ایجاد می شود.
درگیر شدن تمام دانش آموزان
اغلب در محیط کلاس های سنتی ، دانش آموزان ضعیف و خجالتی احساس می کنند که از کلاس جدا افتاده اند، در کلاس احساس خستگی می کنند و زمان سختی را تجربه می کنند. در صورتی که، این مسئله در کلاس های هوشمند صادق نیست و محیط پویای این نوع یادگیری باعث می شود که بسیاری از دانش آموزان احساس راحتی کنند. مفاهیم از طریق ویدئو، بازی های آموزشی، ارائه پاورپوینت،هنرهای تجسمی و فعالیت های عملی در ذهن دانش آموزان به طور واضح و بهتری ثبت می شوند. این مشارکت فعال در یادگیری تکنولوژیکی مسیری را برای کنترل دانش آموزان بر یادگیری خودشان هموار می کند.
حفاظت محیط زیست
مدارس هوشمند به محیط زیست خدمت می کنند چون استفاده کاغذ در آن ها به نحو چشمگیری کمتر می باشد و به این ترتیب درختان کمتری قطع می گردند.
کاهش هزینه ها
دانش آموزان هر ساله مبلغ هنگفتی را برای خرید کتاب ها،مداد و خودکار و سایر موارد صرف می کنند .اما ، کلاس های هوشمند ابزارهای الکترونیکی را ارائه می دهند که می توانند برای چندین سال استفاده شود. استفاده از رسانه های دیجیتال برای یادداشت برداری باعث می شود زمان زیادی صرف نوشتن نشود و به این ترتیب، زمان بیشتری به یادگیری اختصاص می یابد.علاوه بر این به اشتراک گذاری این یادداشت های دیجیتالی نیز بسیارآسان است و خود به یادگیری بهتر دانش آموزان کمک می کند.
دسترسی آسان به وب جهان گستر
این مهمترین و برجسته ترین ویژگی کلاس درس هوشمند است. با نفوذ اینترنت در این عصر دیجیتال، اتصال ابزارها مانند تلفن همراه، تبلت ها، لپ تاپ ها ساده شده است و دانش آموزان می توانند در هر زمان و هر جا به اطلاعات دسترسی داشته باشند. انواع مختلف داده ها در دسترس دانش آموزان قرار دارد. هم معلمان و هم دانش آموزان می توانند به منابع مختلف یک موضوع دسترسی داشته باشند نه این که تنها از برنامه های درسی و کتاب ها استفاده کنند و این بهترین روش درک مفاهیم است.
انواع مدارس هوشمند:
مدارس هوشمند رو میتوان بنا به میزان استفاده از فناوری های نوین و میزان دیجیتالی بودن فرآیند های آموزشی داخل مدرسه به چند دسته تقسیم کرد که در ادامه به چند نوع مدرسه هوشمند و ویژگی های آنها میپردازیم:
مدارس نیمههوشمند (Semi-Smart Schools):
آموزش ها و آزمون ترکیبی از روش های سنتی و دیجیتالی هستند همچنین از سیستم های مجازی و آنلاین آموزشی برای تعامل معلمان دانش آموزان و والدین و برخی فرآیند ها مانند حضور غیاب و ثبت نمرات استفاده میکنند.
مدارس تمامهوشمند (Fully Smart Schools):
این نوع مدارس کاملا بر پایه فناوری های نوین مدیریت میشوند یعنی تمامی فرآیند اداری و تعاملات دبیران و دانش آموزان و والدین با فناوری های هوشمند انجام میپذیرد.
تمامی کلاسها و فعالیت های پژوهشی و تکالیف و آزمون ها، با ابزارهای دیجیتالی و نرم افزار های آموزشی صورت میپذیرد.
فعالیت های مربوط به مدیریت مدرسه و ثبت نام، حضور غیاب و گزارشات به طور مجازی قابل اجراهستند.
تفاوت مدارس هوشمند و نیمه هوشمند:
میزان استفاده از فناوری: مدرسه تمامهوشمند به شکل کامل از فناوری استفاده میکند، در حالی که مدرسه هوشمند و نیمههوشمند تنها در برخی بخشها از فناوری بهره میبرند.
میزان دیجیتالی بودن فرآیندها: در مدرسه تمامهوشمند تمامی فرآیندها از آموزش تا مدیریت به شکل دیجیتالی هستند، اما در مدرسه هوشمند و نیمههوشمند ممکن است بخشی از فرآیندها همچنان به صورت سنتی انجام شوند
به طور خلاصه، مدارس هوشمند علاوه بر ارائه آموزش به طور منظم، فرصت های یادگیری بهتری را فراهم می کنند، آنها آموزش را جذاب وسرگرم کننده می سازند، دانش آموزان را قادر می سازند با ابزارهای دیجیتال رشد کنند، مطالعات مشترک داشته باشند و نمرات و نتایج تحصیلی بهتری کسب کنند.
برگرفته از سایت : Theknowledgereview.com